ÜDVÖZLÖK MINDEN OLVASÓT

Blogomban nem elsősorban útleírásokat, hanem apró úti élményeket, vidám és kevésbé vidám eseteket igyekszem rögzíteni.
Jó szórakozást kívánok hozzá, és szeretnék minél több hozzászólást kapni TÖLETEK.
JULI

2010. május 12., szerda

Naturista kempingezés Horvátországban.Kazela kemping



Ebben az írásomban ötödször látogatunk Horvátország hatalmas "meztelen kempingjei" egyikébe.
Immár kétszer sátraztunk a Solarisban, kétszer a Konobében, most új helyet keresünk.
Meg is találjuk Pula alatt, az Istria déli csücskén a Medulin város melletti Kazela kempingben.

Nehéz dolog a csodálatos Krk sziget után összehasonlítás nélkül leírni ezt a nyaralást.

Ismét éjszaka utazunk a nagy forgalom elkerülése miatt. Szlovénia - Koper- Pula az útvonal. A horvát autópályákon majd hazafelé megyünk. A két kisbusz simán eljut a tengerpartig, de Fazana előtt, ahol összefut a parti autóút a szárazföldivel, Józsiékba kis híján beleszalad egy Cseh autó. Picit elaludhatta az elsőbbség-adás táblát. De Józsi nem véletlen hivatásos sofőr, kivédi a balesetet. Most már egyszerű az utazás Medulinig. Horvátország e tája kevésbé ismert a magyar nyaralók körében, mint Porec, Rovinj telepei, de a Dalmát tengerpart is népszerűbb, főleg mióta elkészült a Spliti autópálya. Pedig, ha megnézzük a térképet, igen tagolt, érdekes partrészek, rengeteg kis nyaralótelep, óriás szállodák, és számtalan kemping található Pula és Medulin között.

Na de most már épp ideje elautóznunk a Medulini kikötő, balra a jellegzetes kéttornyú templom között, ki a városból a szállodasor mellett, ami Siófokra emlékeztet. Meglepő, hogy egy naturista telepet nem őrzi kerítés. A porta előtt besétálhatunk az útról az erdőbe. (ez nem a mai állapot, romlásáról majd később!)
A Kempingről: nagyon egyszerű az elrendezése. Az út, nem sokkal a porta után elágazik. Egyik ága egyenesen megy tovább, a másik lekanyarodik a tenger irányába. Jobbra a kiserdő, tele sátrakkal, balra a vizesblokk. körülötte üres, gazos préri. Kijutunk a parti strandrész elé, ahol tilos sátrat verni. Itt csak egy pár lakókocsit látunk, meglepően jó sátorhelyek állnak üresen. Szokatlan ez így augusztus elején! Ki is választunk egy szimpatikus helyet, közvetlen a strand melletti útnál. Elkezdünk kipakolni - hamar kiderül a titok! Akkora itt a szél, bennünket is majd elvisz, hát még a felállítandó sátrakat. Hát ezért ilyen üres ez a rész!
Vissza a kiserdőbe!
Egy fa tövében pont bontanak, megvárjuk!
Aki ritkán sátrazik, annak magyarázom: nagyon fontos a sátorhely kialakítása. Két, vagy több sátornál meg külön meg kell tervezni a lakások elhelyezését. Mert egy-két hétig ez lesz a lakásunk! Főleg a hálófülkék alatt célszerű átvizsgálni leendő ágyaljunkat. Horvátországban a fagyökerek, sziklák keserítik meg a sátorlakók életét.
Augusztus eleje van, a kiserdő tele sátrakkal, lakókocsikkal.
Először tegyünk egy sétát a Kazelában. A jobbra kanyarodó útról már írtam, most menjünk tovább egyenesen. Ebben a kempingben is vannak szállodák. Balra az út mellett több is, pár emelet magasak. A NAVKE értesítése szerint többször tartották itt a Naturisták Nemzetközi Találkozóját. A szállodákat recepciójuk követi, majd az étterem és az áruház.
Az áruház előtt az autóút a tengerpart felé kanyarodik, egyenest a csónak-kikötőhöz. Az út mellett egy hatalmas vizesblokk, utána boltok, zöldséges, pék, kölcsönző. Ez az út határozottan kettévágja a kemping területét, erre még visszatérünk.
Most a parti úton visszamegyünk a sátrainkhoz. Megállapíthatjuk, az egész kemping legkellemesebb részét találtuk meg a kiserdőben.
Ma menjünk strandolni! A stranddal akad egy- két problémánk. Az első, hogy tengerparti kempingezéshez képest az a jó öt percnyi kutyagolás a sok cuccal kissé macerás. De lehet, hogy közben mi öregedtünk, mert Horvátországban ritkán nyaralhatunk úgy, hogy a lábunk a tengervízbe ér. Hacsak egy lavórban nem cipelünk belőle a sátrunkhoz, de ez nem az igazi!
A parton, mint már említettem, elég nagy területen tilos a sátrazás, mindig találhatunk megfelelő helyet a lepakoláshoz, ahol kötelező a napernyő leverése, mert árnyék csak akkor van, ha felhők takarják a napocskát. Leverést mondtam, pedig a lefúrás szó jobban megfelelne, olyan kemény, sziklás a talaj. A megoldás a következő: rögtön első nap ki kell fúrni egy lukat a napernyőnek, aztán másnap reggel egy pléddel kirobogni a partra, és letenni a luk mellé. (LUKREZERVÁCIÓ!) Nap közben aztán rájövünk, keveset tettünk. Nincs az a napernyő, ami kibírná a Kazela parti széllökéseit. Az őslakósoktól lestük el a megoldást. Le kell cövekelni az ernyőt! Mégpedig legalább két szemben lévő végét! Utána már bátran hagyhatjuk magára a parton, mehetünk a vízbe! Ez sem olyan egyszerű ügy, mert ezen a partrészen csak egy helyen lehet magunkat vízre bocsátani, mellette áthatolhatatlan, hegyes, szúrós barna sziklák alkotják a partot. Ennél az egy bejáratnál szép strandidőben viszont komoly sorbaállással számolhatunk.
A vízben viszont már nincsen sor. Nagyon kellemes, sokáig nyakig érő a vízmélység, lehet benne jól úszkálni. Csak a megállásnál, vagy a sétánál kell vigyázni, mert a víz is igen sziklás, és két szikla közt váratlan mélységekbe léphetünk. Nézzen mindenki a lába elé, mert "lesz meglepetés!", hogy Rejtő Jenőt idézzem.
Itt az ideje, hogy bejöjjünk a partról, menjünk a WC-re, és zuhanyozni! Ez sincs olyan közel sátrainkhoz, ha sürgős az ügy, kapkodhatjuk a lábainkat. Az sem vigasztal ilyenkor, hogy vannak, akik nálunk sokkal messzebb laknak a környék egyetlen ilyen intézményétől. Meglepően külön oldalon van a női, és a férfi toalett, aminek naturista körökben legfeljebb piszoár-ügyben lehet jelentősége. Viszont az egyetlen "angol-WC előtt mindig nagy a sorállás. A külső zuhanyok négyen vannak, mindig van meleg víz, csúcsidőben viszont sorbaállás után zuhanyozhat a meztelen család. Viszont a zuhanyozás előtt ketté kell válnunk a toalettnél, ezért nem igazán értem. A vizesblokk elé viszont hatalmas ötlet a kempingvécék kiöntőjét elhelyezni! Lehet elő- és utó-szimatot venni!
Nem azért kritizálom a Kazelát, mintha rosszul éreztük volna magunkat, csak illik megmagyarázni, ide miért nem kívánkoztunk még egyszer, pedig sok szép emlékünk maradt róla.
Az egyik ilyen élményünk a Kazela mókusai! Ahogy telik az augusztus, úgy fogynak a nyaralók a kiserdőből. Mondják, sok országban előbb kezdődik a tanítás, mint Magyarországon. Eddig is láttunk egy- két mókust a fák tetején, de ahogy fogynak a sátrak, úgy bátorodnak fel. Aztán egyszerre csak ott járkálnak mellettünk. Aranyosak, világos-barnák, és időnként tolvajok. A szomszéd cseh pár kinn hagyott paradicsomját cseni el az egyik, fölszalad vele a fára, ahol két mellső lábába fogva ülve, elégedett pofával majszolgatja.


Lassan letelik ez a naturista nyaralásunk is, értékeljük!
Már az elején azzal kezdtem, nehéz úgy értékelni, hogy az ember már túl van Horvátország LEGJOBB, és LEGSZEBB naturista kempingjein. A Kazelában jól éreztük magunkat, mégis csalódást okozott! Egy kemping, amiben sok mindent nem értek. A terület egy része miért szélfútta préri, miért nem fásítják. A parti stranddal ugyanez a bajom. Sőt a középső út bal oldalán az újnak tűnő rész is teljesen kopár. A nagy parti étterem, és a hátsó kerítésnél levő vizesblokk emelkedik ki a nagy csupaszságból.
Szintén nem értem, hogy rendezhették itt a Világtalálkozót, amikor a szállodák igen messze vannak a tengerparttól, és az elválasztó úton mindenütt táblák, ide ruha nélkül átmenni tilos.
Azt sem értettem, egy német társaság miért jön körbe aláírásokat gyűjteni egy iratra, amelyben a naturisták tiltakoznak a kemping tervezett kettéosztása ellen.

Aztán egy év múlva megértettem. A Kazela kempinget megosztották. A kiserdőnktől az elválasztó útig ruhás lett, csak az úttól balra, a kopár rész maradt naturista.
Pá-pá Kazela kemping, kár érted, nem hiszem, látunk-e még.
Ha van olyan olvasóm, aki tudja, napjainkra mi változott e tájon, szívesen venném a hozzászólását!

Továbbra is utazzatok velünk!
JULI












.
Horvátország - horvatorszag.wyw.hu

Közreműködők