ÜDVÖZLÖK MINDEN OLVASÓT

Blogomban nem elsősorban útleírásokat, hanem apró úti élményeket, vidám és kevésbé vidám eseteket igyekszem rögzíteni.
Jó szórakozást kívánok hozzá, és szeretnék minél több hozzászólást kapni TÖLETEK.
JULI

2011. március 3., csütörtök

Utazás a Horvát tengerpartra Szlovénián keresztül.




Ha utunk a Horvát tengerpartra visz, és nem sietünk annyira, érdemes megpróbálni a kicsit hosszabb, de sokkal nyugalmasabb utazást, esetleg érdemes kitérőt tenni. Főleg, ha Isztria az úti cél.
Csákánydoroszlóig én a 8-ast választom, de a térkép által javasolt is jó. Itt fordulunk balra, át a Rábán, és keresztül az Őrség gerincén. Csodálatos erdők, esténként világító szemű rókák,  őzek, nyulak, szarvasok az út szélén. Őriszentpéter kempingjében, vagy a Vadása-tó kemping vendégházában akár egy napot is érdemes eltölteni. Bajánsenye-Hódos a határ, abszolút csendes. Át a Murán, közben ékszerdobozszerű kis városkák, fürdőváros után Muraszombat a terület központja, ahol rátérünk a Lenti-Lendava-Maribor autóútra.



Nagyobb térképre váltás
Nagyobb térképre váltás

A másik variáció abban különbözik,  hogy az M7-esen megyünk Letenyéig, onnan egy rövid, de gyönyörű út vezet Lentibe. A Lenti Termálfürdő kempingjét is érdemes kipróbálni a fürdővel együtt. Lendava határa forgalmasabb kamionút, és Mariborig hegyek, mezők, városok mellett Maribor előtt bemegy a Bécs felől jövő autópályába. Ha jól tudom, a Szlovén autópálya már Koperig elkészült. Mariboron át, a híres Pohorje sípályái valahol mellettünk. Az út legszebb része az alpesi útszakasz viaduktokkal, alagutakkal, várromokkal, gyönyörű zöld völgyekkel, turistacentrumokkal.
A Szlovén főváros után következnek a hegyek, bár az igazi autónyüvő, a Trajan hágó megmászását fantasztikus áthidalásokkal megoldották. 
Az autópálya elmegy a csodálatos jégbarlangjáról híre Postojna mellett, Lipica mellett, ahonnan a ménes ered. Nem messze ide található a Júlia Alpok legfestőibb tava, Bled.
Postojna után lefelé megy, szinte végig az autópálya,  közben elágazik Trieszt-Velence felé.  Az utolsó 
hegytetőről meglátjuk a tengert Koperen.
Itt még korai fellélegezni, mert  mielőtt átérünk a Horvát tengerpartra, marha nagy hegyet kell megmászni. Így érünk az Isztrián átmenő Capo De.Istria autópályára, ahol hamarosan Umag felett már a tenger magasságába

érünk.
A szlovén autópályákon már matricával közlekedhetünk, benzinkutaknál kapható.
A hét napra érvényes matrica 15 euróba kerül.
A havi matrica 30 euróba kerül.
Éves matrica 90 euró.
Ja, és még annyit: az út valamivel több 600 Km-nél.

Jó utat kívánok a Horvát tengerpartra, de azért nézzetek körül útközben is!

JULISKA

Nincsenek megjegyzések:

Közreműködők